Statik Proje Nedir?

Mimari proje ve statik proje bir yapının temel unsurları arasında yer alır. Burada kişisel istekler ve beklentiyi karşılayacak tasarım mimari proje olarak bilinir. Bu doğrultuda ele alınan hedef mimari yapının hayata geçmesi ise statik proje olarak bilinmektedir. Mimari yapının oranları, iç ve dış mekanı, kat planları ve diğer tüm unsurları ele alarak çizim gerçekleştirilir. Daha sonra İnşaat mühendisleri kapsamında statik projelendirme ele alınarak gerekli çalışma süreci başlar. Böylece uygulamalı olarak yaşanılacak alan ortaya çıkar.

  Statik Proje

  Mimari projeye uygun şekilde inşaat mühendislerinin ele aldığı belli başlı bazı kısımlar, bu kısımlar adına detay ve hesaplamalar statik proje olarak bilinmektedir. Peki bu kısımlar ile detay ve hesaplamalar nelerdir?

  – Yapının büyüklüğü ve özelliğine göre ölçeklendirme işlemi.

 – Yığma, çelik betonarme ve benzeri taşıyıcı sistemler.

 – Bodrum kat ile beraber bütün planlamalar.

 – Çatı planları.

 – Yapanın belli başlı bazı farklı kesitleri.

  Tüm bu unsurlar açısından detay ve hesaplamalar statik projelendirmenin temel unsurları arasında yer almaktadır. Böylece yapı hatasız ve eksiksiz şekilde, sağlam bir tasarım üzerinde hayat bularak büyümeye başlar.

  Statik Proje Kapsamında Hangi Esaslara Uyulur?

  Belli başlı bazı esaslara uymak suretiyle statik proje çalışması inşaat mühendisi kontrolü altında ele alınır ve gerçekleştirilir.

  – Zemin için fiziksel parametreler.

 – Zemin ve temel ile yapı etkileşimi.

 – Temel tasarımın belirlenmiş olması.

 – Mühendislik hizmetlerini içermiş olan standartlar.

 – Zemin ve temel etüdü raporlarının hazırlanması.

  Tüm bu esaslara uyulmak suretiyle statik projelendirme ele alınarak profesyonel bir anlayışla yapı hayat bulur. Böylece herhangi bir hata olmadan sağlıklı ve güvenli şekilde çalışmalar profesyonel inşaat mühendisleri eşliğinde gerçekleşmektedir.

  Statik Projeyi Hangi Firmalar Yapar?

  Merak edilen konulardan biri olarak statik proje hangi firmalar tarafından yapılır sorusu geliyor. İnşaat Mühendisleri Odası bünyesinde yetki belgesi bulunan firmalar statik projelendirmeyi ele alır. Bu firmalar yapıların statik açıdan ele alınması noktasında yasal bir sürece sahiptir. Mimar ve mühendis kontrolü altında ele alınacak çalışmaların ardından, bina onayı alınması noktasında belediyeden ruhsat alınır. Bu ruhsat izninin çıkabilmesi için belli başlı bazı kriterlerin tamamlanması gerekmektedir. Mekanik ve statik, elektrik projeleri ve mimari açıdan eksiksiz biçimde hazır hale getirilmeli ve ruhsat için başvuru yapılmalıdır. Bu başvuru ise yetki almış yasal hizmet veren profesyonel firmalar bünyesinde gerçekleşir.

  Farklı Yapılara Göre Statik Proje

  Taşıyıcı sistem malzemeleri kapsamında statik projenin değişkenlik gösterdiği söylenebilir. Bu doğrultuda çelik veya betonarme yapıya bağlı olarak farklı çalışmalar ele alınır. Demir boyları, temel ya da döşeme kiriş açılımları, kolon aplikasyonları ve döşemeler ile daha birçok farklı unsur söz konusudur. Tüm bu çalışmaların eksiksiz ve hatasız biçimde yapılabilmesi ise, profesyonel firmalar bünyesinde ele alınarak inşaat mühendisi kontrolü altında gerçekleşecek çalışmaya bağlıdır.

1337ak11 tarafından yayımlandı

https://ozlemaksahin.av.tr

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın